Om Närpes

Vill du uppleva levande landsbygd, närhet till havet och äkta småstadsidyll? I så fall är Närpes resmålet för dig!

Naturskönt landskap

Bygden formas av sina charmiga byar med välskötta, vackra gårdar, öppna odlingslandskap och växthus. I Närpes är landhöjningen efter istiden påtaglig och det som idag är skog och åkermark var tidigare havsbotten.

Havet är emellertid aldrig långt borta och längs kusten finns många små, pittoreska hamnar med röda fiskebodar på rad och trevliga badplatser. När man åker genom staden stöter man alltemellanåt på Närpes å som slingrar sig genom landskapet. Den rinner genom nästan hela Närpes från norr till söder och bildar en lummig oas med blommande näckrosor.

Stadskärnan utgörs av ett modernt handelscentrum där du kan handla allt från mat till inredningsprylar och kläder. Ett stenkast från centrum hittar du några av de största sevärdheterna i staden - nämligen kyrkan med sina unika kyrkstallar och friluftsmuseet Öjskogsparken.

Rikt kulturliv och livlig idrottsverksamhet

Önskar du liv och rörelse kan du ta del av de mångsidiga evenemangen och det rika kulturlivet. Ett av våra största evenemang är tomatkarnevalen, en festival där tomaten, vårt röda guld, står i centrum. Men i Närpes ordnas också många andra, både större och mindre evenemang, detta tack vare aktiva föreningar och organisationer. En av dem, Närpes Skolmusikkår, bjuder alltsomoftast på högklassiga konserter på hemmaplan, men är också känd långt över landets gränser. Närpes Teater med sin vridläktare och Frank Mangs Center är exempel på andra omtyckta evenemangsarrangörer.

Närpes har också mycket att erbjuda dig som vill utöva olika idrotter. Här finns t.ex. en ishall och en bollhall på vintern.

Stark företagaranda

I Närpes finns en mycket stark företagaranda. Staden är främst känd för sina växthus och idag produceras ca 70 % av landets tomater och gurkor här. En annan stor industri är lastbils- och släpvagnspåbyggnadsindustrin. Också jordbruket, pälsnäringen och äggproduktionen är betydande. All denna företagsamhet kräver arbetskraft och Närpes är också känt för sin stora arbetskraftsinvandring. I staden bor människor av ca 30 olika nationaliteter.

Uråldrig dialekt

Största delen av invånarna (79 %) har svenska som modersmål, men den svenska dialekt som talas här låter ändå väldigt annorlunda än den som talas i Sverige. Närpesdialekten har kvar många gamla särdrag som försvunnit ur modern svenska. Därför finns det också vissa likheter mellan Närpesdialekten och norska och isländska. Men du behöver inte oroa dig - alla Närpesbor förstår och kan tala vanlig, modern svenska. Dessutom kan de flesta också finska och engelska.

Vill du veta mer om Närpes? Du hittar mer information om det dagliga livet på Närpes stads hemsida: www.narpes.fi

Information

Fakta om Närpes

Invånarantal: 9497

Areal: 970 km2

Strandlinje: ca 700 km

Språk: svenska 79 %, finska 5,5 %, övriga 15,6 %