Evenemang

Det här händer i Närpes

Aktiva föreningar

Något extra utöver allt annat

I Närpes är vi stolta över våra många aktiva ungdoms- och byaföreningar som under sommaren ordnar skärgårdsdanser, byadagar och loppisar. Under vintern bjuder ungdomsföreningarna på uppskattade revyer. Medan t.ex gymnastikföreningen bjuder på dansuppvisningar. Se evenemangskalendern för närmare information om vad som är på gång just nu. Under 2020 är det många evenemang som blivit inhiberade och arrangören har kanske inte tänkt på att uppdatera detta i händelsekalendern så det kan finnas evenemang där som är inhiberade så kontrollera så att evenemanget du är inresserad av verkligen blir av :)

Fagerö

Folkpark, restaurang och minigolf

I byn Rangsby, längst ut på en udde där land möter hav finns Fagerö Folkpark. Här ordnas lördagsdanser med olika teman hela sommaren lång. Även om parken har gamla anor, arrangeras här evenemang som passar både gammal som ung. Sida vid sida ordnas disko, dans och pubkväll med trubadur. Detta gör det möjligt för olika generationer att mötas och ha roligt samtidigt, ett lyckat koncept som få ställen kan skryta med. Under sommaren finns här också en skärgårdsrestaurang och en minigolfbana.

Se skärgårdsrestaurangen: Sea Side

Folkparken: http://www.fagero.fi/

I Fagerö ordnas också varje år loppisdagar, då folk från hela kommunen samlar ihop saker och kläder att sälja på sina loppisbord i festutrymmena.

Idrottsevenemang

Sport och motion

Närpesborna är engagerade motionärer och idrottare och därför ordnas idrottstävlingar på olika nivåer året runt. Som besökare i Närpes är du varmt välkommen både som åskådare och som tävlingsdeltagare beroende av vilken typ av evenemang det är fråga om.

Årligen ordnas bl.a. friidrotts-, orienterings-, cykel-, skid- och tennistävlingar. Fotbollsföreningen Krafts matcher på Mosedalsplanen är välbesökta, Tomatspelen i friidrott och Kraft hockeys ishockeymatcher i ishallen Hallis likaså. Om du har mycket spring i bena och känner dig redo för en utmaning kan Tjejmilen eller Minitriathlon vara lämpliga alternativ för dig.

För juniorer ordnas ministafettkarneval, fotbollskola, simskola och olika typer av idrottsläger. Det finns goda möjligheter för juniorer att utöva sport i Närpes både under sommar och vinterhalvåret.

Julöppning

När Julen står runt knuten

En lördag i slutet av november, då våra tankar börjar gå mot julen, ordnas julöppning i Närpes centrum.. Kanske hittar du en hembakt julkaka, en hemgjord dörrkrans eller något annat vackert julpynt. För barnen ordnas särskilt program med pysselstuga. Naturligtvis kommer tomten på besök och det gör också luciakandidaterna.

Du kan också ströva runt mellan de olika butikerna i Närpes centrum som har öppet hela eftermiddagen och bjuder ofta på något extra denna trevliga lördag. Passa också på att beundra deras vackra julskyltning. Och du, om du köper julklapparna redan nu, så kan du ta det lugnt och njuta av julförberedelserna i december.

I år är julöppningen den 19.11

Närpes Mat & Mystik 2023

Då dagarna blir kortare, luften friskare och det är skördetid, är det dags för evenemanget Närpes Mat & Mystik 8-9 september. Under fredagkväll bjuds besökaren på olika kulturella evenemang i Närpes centrum. På torget ordnas mattorg där man kan köpa olika matportioner och det blir modeshow samt aktiviteter för barn i parken. På lördagen kan man hoppa på bussen, som är gratis, och åka runt i Närpes och ta del av olika happenings och marknader. Busen går från centrum till Övermark och Nämpnäs. Busstider och hållplatser samt programmet uppdateras vartefter det blir klart!

Fredag:

Torget:

mattorg 17-22
Restauranger: skaldjursfrossa på Red&Green, La Taverna
På scenen:

17.45 Närpes Skolmusikkår och drillflickorna

18.30 Flow Dance Company

19.30 Asiatisk månfestival med uppträdanden och dragon dance

20.30 Lyktparad i centrum

21.00 Burlesqueshow

Parken

17-20 Ballongkonstnär Jaani Hintikainen, alla barn får en egen ballongfigur

18-20 Skapa och Närpes Konstklubb - Målar med barnen

18.00 Barnens magiska bokbuss öppnar

19.00 Modeshow

Kringaktiviteter

17-20 Kajsas Konst – öppen atelje, Stationsvägen 95

17-19 Karin Lipkin-Forsén – Öppen ateljé, Nybrovägen 3

18.00 Centrumguidning med Närpes Guideklubb

Konsthallen, Mittistan

Fotoklubben Focus firar 70-år med utställning

Frans Henriksonssalen, Mittistan

21.00 Bio – Nun 2

Lördag:

10.00-18.00 Mat och skrotmarknad vid Öfermark Bryggeri

12.00-18.00 Loppis Övermark UF-lokal

10-16 Öppet hus vid Övermark BnB, möjlighet att köpa kaffe med sött el salt tilltugg. Pop up shop med Botnia Plant & Garden Flora och Angel's Syateljé

12.30 Kyrkogårdsvandring Övermark kyrkogård

12.00-15.00 Övermark hembygdsmuseum öppet, guide på plats

10.00-16.00 Hemmanet öppet

11.30- 17.00 Mat &Mystik på Strandhem, lunch 11.30-16

11.00-14.00 Mias konstsalong öppen ateljé, Österfjärdsvägen 82, möjlighet att köpa kaffe

11.00-14.00 Öjskogsparken, Smidesdag med Plättar – De europeiska kulturarvsdagarna

10.00-15.00 Cornelia, mat, musik, öppet museum, positivhalare Harri Karvonen 12.30-15.00

10-16 Wickmans Plantskola. Planteringsvecka hela veckan.

Bussar går från Öjskogsparken till Strandhem med stop vid Mias konstsalong samt från Cornelia (du kan parkera din bil vid fd Päivis, östra gränden) till Öfvermark lemonad med stopp vid Övermark BnB och kyrkan. Busstider [[{"fid":"130423","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":"bussnarpesmm-2.pdf","attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Närpes Skolmusikkår

Musikanter & drillor

Närpes Skolmusikkår är en blåsorkester bestående av stadens många musikaliska skolelever. Till orkestern hör också drillflickorna, som är de enda i sitt slag i Finland. Skolmusikkåren är känd långt utöver Finlands gränser och man har uppträtt i de flesta länder runtom i Europa, bl.a. under större idrottsevenemang. På hemmaplan ordnar Skolmusikkåren ofta omtyckta shower och samkonserter tillsammans med kända artister. Varje år den första maj ordnas också en parad genom Närpes centrum.

Närpes Teater

I Öjskogsparken finns vridläktaren där Närpes Teater verkar. Varje sommar sätter proffsiga amatörskådespelare upp en pjäs på Närpesdialekt under bar himmel. Skådespeleri på högsta nivå inbjuder till både skratt och tårar. Som åskådare sitter du på vridläktaren, som vrider sig runt allteftersom scenografin växlar. Detta är en helt annan upplevelse än vanlig inomhusteater. 2014 firade Närpes teater 50-årsjubileum med pjäsen Colorado Avenue även 2015 visades Colorado Avenue.

http://www.narpesteater.fi/

Bilderna till höger återspeglar från pjäsen "Du Wida Wackra Wilda Wäst".
(Foton: Malin Kankaanpää)

Tomatkarnevalen

Första fredagskvällen och lördagen i juli är det karneval i Närpes centrum. Huvudgatan stängs av och fylls av glada, semesterfirande människor. Stämningen är uppsluppen och det händer något hela tiden. På scenen framträder både lokala förmågor och mera långväga artister. Från marknadsstånden hörs försäljarnas rop om fantastiska varor. Passa på att köpa fräscha tomater och gurkor från världens längsta tomatbord, samtidigt som du njuter av stämningen och äter något gott!

Runtom i stadens centrum pågår evenemang och utställningar av varierande slag. Det är sommar, ljust hela natten och ingen vill gå och lägga sig. Det behöver man inte heller - de lokala restaurangerna håller både tält- och uteserveringarna öppna till långt in på småtimmarna.

Vi ser fram emot Tomatkarenvalen 5.7-8.7 2023

http://www.tomatkarnevalen.fi