Map

Fiskelägena vid kusten

Närpes är verkligen en kustort med sin ca 700 km långa strandlinje. Den som besöker Närpes borde därför alltid göra en utflykt till skärgården. I kustbyarna finns gamla fiskelägen, där man kan beundra vackra, gamla fiskebodar, skärgårdsnaturen och naturligtvis havet. På många ställen finns också lokala badplatser, små, sommaröppna kiosker och caféer och t.o.m. en skärgårdsrestaurang.

Läs mera

Frank Mangs Center

Den kände förkunnaren och författaren Frank Mangs var under 1900-talet verksam i Finland, Sverige, Norge och till och med USA. Han växte upp i den lilla byn Ståbacka i södra Närpes. Idag fungerar hans hemgård, som ligger vackert belägen i den lilla byn Ståbacka, som kursgård.

Läs mera

Gåshällan

Gåshällan

Den som vill beundra skärgården från havssidan kan göra en utflykt i Bottenviken till Gåshällan

  • Gåshällan
  • Naturstation gåshällan
Läs mera

Kyrkstallarna

I anslutning till Närpes kyrka står ca 150 små röda byggnader på rad. Det är de unika kyrkstallarna.....

Läs mera

Närpes kyrka

Närpes kyrka är en av de medeltida kyrkorna i Österbotten och den äldsta delen av kyrkan byggdes 1435. Fram till 1770-talet har den även byggts ut ett flertal gånger med korsarmar och förstugor.

Kyrkans altartavla föreställer korsfästelsen och är målad 1803 av den svenske kyrkomålaren Pehr Hörberg. Det mest unika föremålet i kyrkan är krucifixet från 1400-talet. Predikstolen är från 1730-talet och sex gravstenar från 1600-talet har bevarats inne i kyrkan.

Läs mera

Odlingslandskapet

Odlingslandskapet i Närpes är platt. Detta är ett resultat av istiden och landhöjningen som är mycket märkbar här....

Läs mera

Pörtom hembygdsmuseum

På Dahlbacken, som ligger 3,5 km norr om Pörtom centrum finns Pörtom hembygdsmuseum. Här finns många olika byggnader, bl.a. Ahlholma gård med unika föremål från Berga Glasbruk, Småttgården (en bondstuga från 1700-talet) samt konstnär Viktor Dahlbos ateljé och skolmuseum. På sommaren brukar man också ordna konstutställningar och andra evenemang på museiområdet.

Läs mera

Pörtom kyrka

Pörtom kyrka började byggas år 1781 och stod klar för invigning i september 1783. Kyrktornet blev klart några år senare, 1790. Predikstolen i kyrkan är från 1818, och är byggd av Natanael Rönnlund.

Läs mera

Stella Polaris

Operation Stella Polaris var en hemlig operation under andra världskriget med syfte att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Till minne av detta har man rest ett monument i form av en sten på Österfjärdsvägen i Nämpnäs.

Läs mera

Öjskogsparken

Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a.

Läs mera

Övermark hembygds- och postmuseum

I Övermark kan man, förutom att bekanta sig med ett bondehem från 1900-talets början, en väderkvarn och andra byggnader, även besöka ett postexpeditionsmuseum. Här öppnades den första postanstalten mellan Vasa och Kristinestad och många kuriositeter från den här tiden finns bevarade.

Läs mera

Övermark kyrka

Övermarks kyrka byggdes 1875-1878 efter att församlingen 1871 genom ett kejserligt utslag hade beviljats utträde ur Närpes församling. Arkitekten Theodor Granstedt förordnade ursprungligen ytterväggar målade i gult med tak i tjära och rödfärg, men på förslag av arkitekt Krister Korpela fick kyrkan 1967 ett nytt utseende i två nyanser av violett med vita knutar samt gråblå dekorationer.

År 1933 målade konstnären Axel Haartman i Åbo den drygt tre meter höga altartavlan med korsfästelsemotiv. Kyrkan föregicks av en läse- och skolstuga (bykyrka) omnämnd första gången 1674.

Läs mera